Opening

De opening van de school vindt plaats op 3 september 1919. Onder de genodigden de burgemeester van Heemstede. In de annalen lezen we dat de heer C. ten Boom, horlogier uit de Barteljorisstraat en voorzitter van het bestuur ‘onder biddend opzien tot God’ het kapitale herenhuis opent. ‘Den volgende dag kunnen de lessen beginnen’: 39 leerlingen, verdeeld over 7 klassen. De heer Van Woerden wordt in die eerste periode bijgestaan door de dames Van Paassen en De Ruiter. Zulke kleine klasjes, dat is genieten van je rust…

In het eerste jaarverslag over gebouw en ligging staat geschreven: “Het schoolgebouw blijft bij voortduring goed bevallen. Het staat op een aangenamen stand, heeft een prachtigen tuin, waardoor de kinderen in de gelegenheid zijn om zich te verpoozen met korfbal, of in de zoogenaamde schooltuintjes zich toe te leggen op het kweken van gewenschte bloemen en planten. Men moet na een schooltijd eens komen kijken! De levendige bedrijvigheid onder leiding van het hoofd of een der anderen van het personeel geeft dan een beeld van de verhouding tusschen kinderen en onderwijzer(es). Men krijgt de indruk, ze genieten samen. Het is moeilijk te zeggen wie het meest geniet”.

De meeste lokalen in de nieuwe school waren erg klein en droegen nog duidelijk het karakter van een grote kamer in een patriciërshuis.Er was een donkere, houten trap naar de eerste en tweede verdieping. Verder was er –wat een luxe!– een badkamer. In de balkonkamer boven de ingang troonde de heer F. van Woerden, het hoofd van de school, die in rap tempo de school zag groeien. Op 28 juni 1920 is het aantal al ruim verdubbeld: 84 leerlingen, verdeeld over 8 klassen.

De Dreef was nog geen drukke verkeersader. Er stonden hoge bomen en de straat was van de kinderen. Het kind uit die tijd kon er spelen en zwerven, ontdekken en leren. Toch gingen de grote wereldproblemen, die er toen ook zeker waren, de school niet geheel en al voorbij. In 1921 is er bijvoorbeeld een verzoek aan het bestuur om een bijdrage voor hongerend Rusland.